Omgevingsrecht

W

Wilt u weten of u op basis van het omgevingsplan mag bouwen of verbouwen?

W

Wordt het omgevingsplan herzien en bent u het daar niet mee eens ?

W

Wilt u als projectontwikkelaar een plan ontwikkelen, maar loopt u tegen problemen met de gemeente aan?

W

Wilt u een omgevingsvergunning (bouw of milieu) aanvragen of is deze juist geweigerd?

W

Woont u of bent u gevestigd in de buurt van een Natura 200 gebied en speelt de stikstofproblematiek?

W

Wilt u een verzoek tot planschade indienen?

Omgevingsrecht

In het omgevingsrecht komt alles samen wat te maken heeft met de fysieke leefomgeving. Het gaat om  de ruimte, waarin mensen wonen, werken en ontspannen en alle activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving.

De overheid stelt wetten, regels en beleid vast over de  fysieke leefomgeving. Al deze juridische documenten samen noemen we het omgevingsrecht. Het omgevingsrecht is een boeiend rechtsgebied waarin ontwikkelingen snel gaan. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen u dus goed van dienst zijn.

Wetten

De belangrijkste wet binnen het omgevingsrecht is de op 1 januari 2024 in werking getreden Omgevingswet. Deze wet bundelt een groot aantal wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving. Daarnaast is een groot aantal regels vastgelegd in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en het Besluit Bouwwerken leefomgeving (Bbl). En het Omgevingsbesluit bevat nog een aantal procedureregels.

Omgevingsplan

Elke gemeente beschikt sedert 1 januari 2024 van rechtswege over één omgevingsplan. Dit plan bevat voor het hele grondgebied van de gemeente regels die nodig zijn om een evenwichtige toedeling van functies aan locaties te bereiken (voorheen bestemmingen). Het omgevingsplan is een juridisch document, waarin is vastgelegd welke bestemming op een perceel ligt, hoe het perceel mag worden gebruikt en wat de  bouwvoorschriften zijn. Dat kan bijvoorbeeld een woonbestemming, bedrijfsbestemming, horecabestemming of een detailhandelsbestemming zijn. De bestemming bepaalt hoe het perceel mag worden gebruikt. Wanneer er een woonbestemming op een perceel rust, mag er dus geen horecazaak komen.

Omgevingsvergunning

Het omgevingsplan is het toetsingskader voor de omgevingsvergunning. Het kan gaan om een omgevingsvergunning voor bijvoorbeeld het bouwen van een woning of om een boom te mogen kappen, voorheen bouwvergunning en kapvergunning. De vergunningplicht is afhankelijk van de bepalingen in het omgevingsplan. Zo zijn er activiteiten die vergunningsplichting zijn, meldingsplichtig of vergunningsvrij. Indien de activiteit niet past binnen het omgevingsplan bestaat de mogelijkheid om hiervan af te wijken met een zogenaamde BOPA (Buitenplanse omgevingsplan activiteit). Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid tot herziening van het omgevingsplan. In beide gevallen zal dan worden getoetst of de activiteit voldoet aan de voorwaarden van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties.

Advies

Het omgevingsrecht is een boeiend rechtsgebied waarin ontwikkelingen snel gaan. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen u dus uitstekend van dienst zijn.

Bel ons op 073-211 00 32 voor advies of een vrijblijvend gesprek.

Laten we beginnen

Laten we beginnen

Laten we beginnen