Algemeen bestuursrecht
Wilt u de regels voor het instellen van bezwaar of beroep weten?
Vindt u dat de overheid onzorgvuldig heeft gehandeld?
Wilt u een Woo verzoek indienen?
Algemeen bestuursrecht
Het algemene bestuursrecht vormt de basis van de relatie tussen burgers en overheid. Het regelt ondermeer de bevoegdheden van de bestuursorganen, de procedures rond besluiten en de mogelijkheden om bezwaar en beroep in te stellen. De overheid moet zich aan deze regels houden en u als burger of ondernemer kunt zich daar op beroepen. De wetgeving waarin het bestuursrecht is geregeld is ons dagelijkse gereedschap. We zijn er dus goed in thuis en kunnen u uitstekend adviseren.
Wet- en regelgeving
De belangrijkste wet van het algemene bestuursrecht is de Algemene wet bestuursrecht (de Awb). Dit is een omvangrijke wet waarin alle algemene procedureregels van het bestuursrecht zijn opgenomen. Hierin staat bijvoorbeeld aan welke eisen een bezwaarschrift moet voldoen en wat de termijn is voor het indienen van een bezwaar. Ook zijn alle geschreven rechtsbeginselen in de Algemene wet bestuursrecht opgenomen en bevat de wet bepalingen over handhaving en boete.
Algemene rechtsbeginselen
De algemene rechtsbeginselen in het bestuursrecht zijn de fundamentele normen die het overheidsoptreden begrenzen en waarborgen bieden voor de burgers. De overheid dient zich aan deze normen te houden. Belangrijke rechtsbeginselen zijn het zorgvuldigheidsbeginsel, motiveringsbeginsel , rechtszekerheidsbeginsel, vertrouwensbeginsel en evenredigheidsbeginsel. Deze beginselen beschermen burgers tegen willekeur en zorgen voor een rechtmatige en transparante besluitvorming. Besluiten van de overheid worden niet alleen getoetst aan de wettelijke eisen, maar ook deze algemene rechts-beginselen.
Wet open overheid
Via de Wet open overheid (Woo) kunt u een verzoek doen tot openbaarmaking van bepaalde documenten. U doet dit via een Woo-verzoek. Overheidsinformatie is altijd openbaar. Behalve als de Woo of andere wetgeving bepaalt dat de gevraagde informatie niet geschikt is voor openbaarmaking. Eigenlijk moet de overheid actief informatie openbaar maken. Dat gebeurt lang niet altijd. Soms is een Woo-verzoek nodig om bepaalde informatie te krijgen. Wij dienen regelmatig Woo-verzoeken in voor onze cliënten en weten dus aan welke voorwaarden een dergelijk verzoek moet voldoen.
Advies
Het algemene bestuursrecht is neergelegd in wetten waarmee wij dagelijks werken.
Bel ons op 073-211 00 32 voor advies of een vrijblijvend gesprek.